Radon - är det så farligt jämfört med rökning

december 18, 2008 13:31 by Vetgirig
I min kommun har det varit en massa tjafs om radon i bostäder, skolor och förskolor. Invånarna rekommenderas att göra radonmätningar och göra en radonsanering om det behövs. Men är det verkligen nödvändigt? 400-500 människor i Sverige beräknas varje år få lungcancer som beror på radon. Totalt får drygt 3000 personer lungcancer i Sverige varje år. Då låter det ju som om radonsanering skulle vara en enkel åtgärd för att minska antalet lungcancerfall. Men om man sen tittar närmare på de fall av lungcancer som orsakas av radon så är 90 % av alla de som drabbas också rökare. Alltså får ca 50 ickerökare lungcancer som beror på radon. Resterande 2950 får det av andra orsaker, huvudsakligen av rökning. Är det inte viktigare då att lägga de pengar som satsas på radonmätning och sanering av radon, på sluta röka kurser eller liknande? Nope, för radon verkar betraktas som ett samhällsproblem, inte rökning... Eller?

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Related posts

Comments

Add comment


 

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

juni 18. 2018 23:33